Randomizowana interwencja żywieniowa u niemowląt z grupy wysokiego ryzyka z powodu Celiakii AD 9

Możliwymi wyjaśnieniami dla małej liczby dotkniętych ojców są tendencje, aby matki były bardziej zaangażowane w projekty badawcze34, a wyższa częstotliwość celiakii wśród kobiet13. W przeciwieństwie do poprzednich doniesień, 35, 36 naszych danych pokazuje, że oznaczanie poziomu TG2A, ale nie poziomu przeciwciał przeciwgliadynowych, jest przydatne w ocenie obecności celiakii u bardzo małych dzieci. W rzeczywistości stwierdziliśmy, że objawy nie są prognostyczne dla celiakii (tabela 2), co wskazuje, że wczesne określenie poziomu TG2A u genetycznie predysponowanych dzieci może dawać możliwość wczesnej diagnozy.
Siła naszego badania polega na jego projektowaniu jako randomizowanej, podwójnie zaślepionej, kontrolowanej placebo próbie oceniającej interwencję żywieniową w kohorcie urodzeniowej o wysokim ryzyku, z kompleksową obserwacją. Przypadki celiakii oceniano w identyczny sposób, minimalizując ryzyko błędu systematycznego. Niemniej jednak nasze badanie ma pewne ograniczenia. Można argumentować, że wprowadziliśmy gluten w raczej sztuczny sposób, ponieważ 100 mg stanowi około 2% ilości normalnie wprowadzanej po odsadzeniu. Jednak mimo to okazało się, że ta ilość wcześniej powodowała uszkodzenie histologiczne w jelitach pacjentów z celiakią. .38 Po naszej interwencji glutenowej poziom przeciwciał przeciwko antygliadynie był przejściowo podwyższony u 59 dzieci w wieku 6 miesięcy, pokazując, że 100 mg glutenu może rzeczywiście być immunogenne. Nasze obliczenia mocy opierały się na założeniu, że łączna częstość występowania celiakii wynosi 10% do 3 lat. Stwierdziliśmy, że rzeczywista średnia częstotliwość w tym wieku wynosiła połowę założonej częstotliwości i że silnie zależała od płci i haplotypu HLA. Przedziały ufności dla współczynnika hazardu dla wpływu interwencji na celiakię mieściły się w zakresie od 0,79 do 1,91, co wskazuje, że nie byliśmy w stanie wykluczyć efektu ochronnego o wartości mniejszej niż 21% lub szkodliwego efektu aż do 91%.
Nasze wyniki są sprzeczne z wynikami badań obserwacyjnych sugerujących, że wprowadzenie glutenu w wieku od 4 miesięcy do 6 miesięcy jest okazją do zapobiegania celiakom.23,24 Wiele informacji na temat żywienia niemowląt i ryzyka celiakii zostały uzyskane z badań nad szwedzką epidemią celiakii, która rozpoczęła się w połowie lat osiemdziesiątych XXI wieku21 i była związana z wprowadzeniem zwiększonej ilości glutenu po 6 miesiącach, kiedy karmienie piersią stało się mniej powszechne.9,22,23 , 39 Jednak dane dotyczące czasu wprowadzenia glutenu w odniesieniu do karmienia piersią, a także ilości glutenu, uzyskano retrospektywnie. Nasze wyniki są również sprzeczne z ostatnimi odkryciami w prospektywnej kohorcie małych dzieci z ogólnej populacji w Norwegii.25 Jednak w badaniu tym badano tylko klinicznie zdiagnozowaną celiakię, z prawdopodobnym zaniżaniem liczby przypadków celiakii, ponieważ większość przypadków nie jest klinicznie rozpoznana Podczas gdy obserwacje w kohortach szwedzkich i norweskich opierają się na ogólnej populacji z pojedynczych krajów, nasze wyniki pochodzą z populacji badanej obejmującej dzieci z rodzin wysokiego ryzyka w siedmiu krajach europejskich i Izraelu. Badania obserwacyjne z udziałem dzieci z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu (dodatnie dla HLA-DQ2 lub HLA-DQ8) wywołały kontrowersyjne wyniki. Chociaż wyniki badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych potwierdzają wczesne wprowadzenie glutenu w wieku 4 do 6 miesięcy, 24 wiek w momencie wprowadzenia glutenu nie wpłynął na ryzyko autoimmunizacji choroby trzewnej u przyszłej kohorty niemieckiej.40
Podsumowując, to randomizowane badanie nie wykazało hipotetycznej korzyści wczesnego narażenia na małe ilości glutenu w odniesieniu do zmniejszenia częstości występowania celiakii u dzieci z rodzin wysokiego ryzyka. Ponadto nie zaobserwowaliśmy zmniejszonego ryzyka celiakii związanej z utrzymaniem karmienia piersią w momencie wprowadzenia glutenu. Obecne wytyczne europejskie zalecają stopniowe wprowadzanie niewielkich ilości glutenu podczas karmienia piersią oraz unikanie zarówno wczesnego (<4 miesiące), jak i późnego (> 7 miesięcy) wprowadzenia glutenu.41 Nasze wyniki nie dostarczają dowodów wspieranie tych wytycznych lub wszelkich zaleceń żywieniowych w odniesieniu do czasu wprowadzenia glutenu dla niemowląt zagrożonych celiakią.
[hasła pokrewne: Psycholog, lekarz, ginekolog ]
[podobne: olx biskupiec, octenidol, abirateron ]